Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2017 14:48 - Ветрове, аномалии и особености през 2016г.
Автор: tombpom Категория: Други   
Прочетен: 807 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.10.2017 13:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
..Предходната година бе с доста интересни климатични явления. Бидейки всяка сутрин на пристанище Поморие забелязах следните три неща: ранни сулгани, постоянни ветрове в сектора NE(север-изток) и изгладнели птици на кея.
  Сулганите(мъртвите вълнения), характерни след 15-20 август се появиха през юни. За моите навършени 72 години това е за трети път. Предните два сулгана бяха за кратко време и спокойно можеше да се къпе на плажа. Последният сулган бе при хладно за сезона време и по-продължителен по време. Сулганът се получава при постоянен и силен североизточен вятър. Той отнася горния топъл слой морска вода. Започва кръговрат между долните и горни слоеве, придружен с бучене на морето. Резултатът е откъртване на водорасли, миди, пясък и буклуци от дъното. Всичко това се изхвърля на брега. Морето е опасно за къпане, появяват се ями на дъното и силно влачене навътре. Нарича се мъртво вълнение, защото на повърхността на морето има слабо вълнение, но работи под нея.
  През цялата година от сутрешните блокове на телевизиите, както и по радиото се съобщавяше за североизточен вятър. Отивайки сутрин на кея на пристанище Поморие първо гледам веещите се знамена  на пилоните. С изключение на 24.08.2016 г. посоката бе северозапад. Постарах се да разговарям за това с няколко рибари. Гледаха ме с усмивка , а един каза направо "брада имаш, очила имаш кажи ти". Реших да използвам тази част от мен , върху която има брада и се закачат очила. Все пак на младини се занимавах с математико-статистически модели в областите на кабелостроенето. Факторният анализ и множествената регресия изискват поредица от цифрови данни. Спрях се на двата основни фактора - главния вятър и бриза.
..
Морският бриз е характерно за морето явление. Най-простото обяснение е следното: Сушата се нагрява от слънцето по-бързо и по-бързо истива отколкото морската вода. Движението на въздушните маси(вятъра) става в посока от по-студено към по-топло, т.е.появява се вятър от сушата към морето. След обед е обратно  - от морето към сушата. Поморийци наричат сутринниябриз Бунент, а след обедния Морския. Не мога да не разкажа за една случка  от 1997 г. провежда се беседа  с поморийските лозари ихора от ЕС(французин, холандец и англичанин). Французинът се оказа собственик на 40ха(400дка) лозя от сортовете каберне и мерло и производител на вино Бордо (50% мерло + 50% каберне). Той започна с това как да се избира място за лозе . Наблюдавах старите лозари. Един барба се усмихваше доста ехидно. Франсето не издържа и го попита къде би направил лозе. Последва бърз отговор "на Фара". След секунда мълчание избухна  бурен смях. Барбата обясни сутрин ставам дигам платното хващам Бунента и стигам до фара. След обяд  дигам платното хващам Морския и се пребирам. Няма разходи, няма кал. Абе момче тук се гледат лозя от 2000 години."
..
Данни за основния вятър в м/сек дал бог по сайтовете, но обикновено са от метео станция в Бургас. Колега по любителски риболов ме насочи към "Зелени балкани" при соленото езеро Поморие. Успях да открия техния сайт. Английска система автоматично поддържа сайта. Хубава работа ама българска. Събота и неделя не работи. Системата има важни реквизити, които не се поддържат(изгрев и залез слънце, фази на луната). Последните са особено важни за нас любителите на риболова.
  Сайт за времето в гл. Поморие
https://www.sinoptik.bg/pomorie-bulgaria-100728108
  Сайт на "Зелени Балкани" - Поморие
http://www.bgweather.net/BGWN/
  От горните сайтове може да се вземат посоката и силата на сутринния бриз(Бунента) и основния североизточен вятър(Грео). с регресионен модел може да се опедели силата  на резултантния вятър, но не и посоката му. За това е нужна геометрия.
image
  Построява се успоредник със страни равни на силата на Грео и Бунента, като се спазва посоката на съответния вятър. Според  правилото за събиране на сили . Резултантната сила е диагоналът ОА на успоредника.
  Старите рибари казват, че Бунента(сутрешния  бриз) "пречупва" североизточния(Грео). От чертежа ясно се вижда , че отсечката ОА е по-малка  по големина от тази на  Грео. Посоката също се изменя от североизток на северозапад. Всичко това е валидно до 11 часа, докато действа Бунента.
  От изключително значение е и разположението на града в Бургаския залив. Не напразно древните са избрали това място за град.
  В края на месец август на кея за първи път се появиха гарги. Добре организирани те изместиха гларусите на брега до лодките. Гледахме как те се справят с рапаните. Вдигат рапана на високо и го пускат на кея докато се счупи.
Край


P.S. Снимки и корекции след смяна на браузърa.


Тагове:   бриз,   Морския,   вятър,   сулган,   бунент,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tombpom
Категория: Други
Прочетен: 112416
Постинги: 28
Коментари: 13
Гласове: 24
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031